چگونه ثروت باعث رشد عبادت می شود؟
مرحوم آیت الله محمدعلی ناصری از اساتید اخلاق حوزه در یکی از دروس اخلاق خود به موضوع «اهمیت بزرگ مال و انفاق در جهت خیر و سعادت» پرداختند که متن آن بدین شرح است:
امام سجاد علیهالسلام در دعای مکارم الأخلاق از خداوند متعال چنین میخواهند:
«و أصِبْ بِی سَبیلَ الهِدایَةِ لِلبِرِّ فیما اُنفِقُ مِنهُ»؛ پروردگارا، آنچه از مال دنیا دارم و انفاق میکنم، توفیق ده تا در راه رضای تو و به نفع جامعه مصرف شود.
این درخواست امام سجاد علیهالسلام نشاندهنده اهمیت بزرگ مال و انفاق در جهت خیر و سعادت است.
خداوند در قرآن کریم میفرماید که اغنیا وکلای من هستند و باید داراییهای اضافی خود را در خدمت فقرا قرار دهند.
از این دعا میتوان دو رکن اساسی را استنباط کرد که پایهگذار امنیت و آسایش و سعادت دنیا و آخرت هستند:
رهبر انقلاب دلیل حضور ایران در سوریه را تبیین کردند.
بخشی از بیانات رهبر انقلاب در دیدار اقشار مردم به شرح زیر است:
* در قضیهی فتنهی داعش. داعش یعنی بمب ناامنی. داعش به معنای این بود که عراق را ناامن کند، سوریه را ناامن کند، منطقه را ناامن کند، بعد به نقطهی اصلی و هدف نهایی یعنی جمهوری اسلامی ایران بیاید، جمهوری اسلامی ایران را ناامن کند. هدف اصلی و نهایی این بود. این معنای داعش است.
* ما حضور پیدا کردیم، نیروهای ما هم در عراق، هم در سوریه حضور پیدا کردند به دو علت؛ یک علت حفظ حرمت اعتاب مقدسه بود. چون آن دور از معنویتها و دور از دین و ایمانها با اعتاب مقدسه دشمنی داشتند، قصد تخریب داشتند و تخریب هم کردند در سامرا مشاهده کردید به کمک آمریکاییها گنبد مطهر سامرا را از بین بردند، تخریب کردند بعدها این کار را میخواستند در نجف بکنند، در کربلا بکنند، در کاظمین بکنند، در دمشق بکنند هدف داعش این بود. خب معلوم است جوان مؤمن غیور محب اهلبیت به هیچ وجه زیربار چنین چیزی نمیرود، اجازه نمیدهد این یک علت.
* یک علت دیگر مسئلهی امنیت بود. مسئولین خیلی زود، به وقت فهمیدند که اگر چنانچه جلوی این ناامنی در اینجاها گرفته نشود سرایت میکند میآید اینجا سرتاسر کشور بزرگ ما را ناامنی خواهد گرفت. ناامنی فتنهی داعش هم یک چیز معمولی نبود.
بهانه های رفع تکلیف
حضرت زهرا (س) در خطبه فدکیه، از مسلمانان دورویی که با بهانههای مختلف در حمایت از اهلبیت پیامبر (ص) کوتاهی کردند، شکوه مینمایند؛ آنهم بلافاصله بعد از داغ سنگین آسمانیشدن پیامبر (ص) در حالیکه هنوز…
برای انجام ندادن یک کار، راههای مختلفی وجود دارد. مثلاً اگر یکی از بستگان و یا همکاران شما برای سفری چندروزه بخواهد اتومبیل شما را امانت بگیرد و شما هم تمایلی به این کار نداشته باشید، چندراه برای انجام ندادن این کار پیش روی شما قرار دارد. اولین و بهترین راه که معمولاً هم استفاده نمیشود، این است که با زبان نرم و ملایم به او بگویید که حاضر به انجام این کار نیستید و دلیلتان را هم بیان کنید. مثلاً شاید از طرز رانندگی و برخورد او با ماشین رضایت ندارید و یا خودتان برنامهٔ گشتوگذار دارید و یا قرار است ماشین را به تعمیرگاه ببرید و یا هر دلیل دیگری. اگر صحبتهای شما منطقی و با زبانی مهربان باشد حتی اگر او از شما دلخور شود، باز جای نگرانی نیست. چون شما حقیقت را گفتهاید و ناراحتی او نابجاست.
صفحات: 1· 2
تولی و تبری در تربیت دینی
این هیئت ترکیبی «تولی و تبری» در مفاهیم دوستی خدا، دوستی با دوستان خدا، پیامبران، امامان معصوم و مؤمنان و دشمنی با دشمنان خدا و دشمنان انبیا و اولیای الهی و نیز اعتقاد به ولایت اهلبیت پیامبر علیهمالسلام و دوستی با آنان و دشمنی با دشمنان آنان استعمال میشود
آیا تا الآن پرندهای را دیدهاید که با یک بال پرواز کند؟ یقیناً نه! چون اصلاً پرواز با یک بال ممکن نیست. و اگر پرندهای فقط یک بال داشته باشد، همیشه از پرواز محروم میماند حالا آن یک بال هر قدر هم قوی و سالم و زیبا و همهچیز تمام باشد.
در دین ما هم مسائل زیادی وجود دارد که وجودشان با یکدیگر اثربخش است. یکی از معروفترین آنها تولی و تبری است که جزء فروع دین است. علامه طباطبایی در تفسیر ارزشمند خود، المیزان در تعریف این دو نوشته است:
این هیئت ترکیبی «تولی و تبری» در مفاهیم دوستی خدا، دوستی با دوستان خدا، پیامبران، امامان معصوم و مؤمنان و دشمنی با دشمنان خدا و دشمنان انبیا و اولیای الهی و نیز اعتقاد به ولایت اهلبیت پیامبر علیهمالسلام و دوستی با آنان و دشمنی با دشمنان آنان استعمال میشود[1].
صفحات: 1· 2
نیکوکاری و تقوای کودکان
نکته مهمی که در این فراز وجود دارد، اضافه کردن صفت تقوا، بعد از نیکوکاری است. یعنی ایشان نفرمودهاند که فرزندان من فقط انسانهایی نیکوکار و اهل بذل و بخشش باشند، بلکه از خداوند میخواهند تا آنها علاوه…
خودخواهی یکی از زشتترین ویژگیهای رفتاری است که شاید برایتان جالب باشد که بدانید فقط در انسانها وجود دارد. یعنی مانند صفت حیلهگری که روباه هم دارد و طمع که گرگ دارد و سایر صفاتی که مشابهش در حیوانات پیدا میشود، نیست. بنابراین انسانی که خودخواه باشد، از حیوان هم پستتر است. اما معنای خودخواهی چیست؟ سادهترین معنای آن میشود: فقط خود را دیدن و دیگران را ندیدن. همان تکبری که حتماً در انسانهای مختلف، میزان کم یا زیاد آن را دیدهایم و لازم است بدانیم داشتنش، مانع بزرگی برای سعادت انسان است. امام صادق علیهالسلام فرمودهاند:
لَا یَدْخُلُ الْجَنَّةَ مَنْ فِی قَلْبِهِ مِثْقَالُ ذَرَّةٍ مِنْ کِبْر؛ کسی که در قلبش به اندازه ذرهای کبر و خودخواهی باشد به بهشت وارد نمیشود[1].
صفحات: 1· 2
نماز و تاثیر آن در جوان
طبیعت نماز از آنجا که انسان را به یاد نیرومندترین عامل بازدارنده، یعنی اعتقاد به خداوند میاندازد دارای اثر باز دارندگی از فحشا و منکرات است.
مقدمه
نماز، سرود حفظ شخصیت، سرود صفا و آرامش و سرود پاکی و آراستگی و استقلال با همه ی بندگان صالح خداست. خداوند واجب کرده تا مؤمنین، روزی پنج بار این سرود را بخوانند، تا یاد و ذکر خداوند و ملکات عالی انسان همواره در آنها زنده بماند و از انحراف از مسیر هدایت و از شرک به خداوند و از غرور و خود باختگی و آنها را از مفاسد دیگر، مصون بدارد.
قرآن کریم، کتابی است که برای تمام مراحل زندگی برنامه و راهکار دارد و درباره نماز میفرماید: اتْلُ مَا أُوحِیَ إِلَیْکَ مِنَ الْکِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنکَرِ وَلَذِکْرُ اللَّهِ أَکْبَرُ وَاللَّهُ یَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ (1)
آنچه را از کتاب به تو وحی شده تلاوت کن، و نماز را بر پا دار که نماز از زشتیها و گناه باز میدارد، و یاد خدا بزرگتر است؛ و خداوند میداند شما چه کارهای انجام میدهید.
صفحات: 1· 2