چهل سال نماز جمعه
از جمله دستاوردهاي 40 ساله انقلاب و جمهوري اسلامي؛ احيا، ترويج و گسترش نمازجمعه به منزله يکي از مهمترين جلوه هاي تحقق سياسي آيين هاي ديني است. برپايي نمازجمعه به عنوان يكي از نمادهاي سياسي اسلام يكي از دغدغه هاي اصلي حضرت امام پس از پيروزي انقلاب بود. از اين رو مرحوم آيت ا… طالقاني را در همان نخستين سال پيروزي انقلاب به امامت جمعه تهران منصوب فرمودند. همچنين در پيامي به مناسبت عيد فطر سال ۱۳۵۸ شمسي و با فاصله اندكي از برگزاري اولين نمازجمعه تهران بار ديگر بر بعد سياسي نمازجمعه تاكيد فرمودند:
“… اسلام دين سياست است، ديني است كه در احكام آن سياست به وضوح ديده مي شود، … و در هر هفته يك اجتماع بزرگ از همه، در يك محل و نماز جمعه؛ كه مشتمل (بر) دو خطبه است، كه در آن خطبتين بايد مسائل روز، احتياجات كشور، احتياجات منطقه و جهات سياسي، جهات اجتماعي، جهات اقتصادي طرح بشود، و مردم مطلع بشوند بر اين مسائل. و در هر سال دو عيد، كه در آن دو عيد مجتمع بشوند و دو خطبه در آن عيد در آن نماز هست. در نماز عيد دو خطبه هست؛ كه آن دو خطبه هم بايد بعد از حمد و بعد از صلوات بر پيغمبر اكرم و ائمه - عليهم السلام - جهات سياسي، جهات اجتماعي، جهات اقتصادي، احتياجاتي كه كشور دارد، احتياجاتي كه منطقه دارد در آنها طرح بشود و خطبا مردم را آگاه كنند از مسائل".[1]
مروري بر کارکردها و آثار و برکات نمازجمعه در طول 40 سال گذشته با برگزاري بيش از 2000 نماز جمعه در حدود شهرهای کشور؛ نشان دهنده اهميت و آثار فراوان روحي رواني معنوي اعتقادي آموزشي سياسي فرهنگي و حتي ارتباطي نمازجمعه به منزله گردهمايي هفتگي مردم و مسئولان يک شهر است. نقش سنگرهاي نماز جمعه در بسيج امکانات و اعزام رزمندگان در هشت سال دفاع مقدس از جمله نقاط پرافتخار و تاريخي سنگرهاي نماز جمعه در طول انقلاب است. نوشتار حاضر با هدف بازخواني اهميت اين نهاد مهم فرهنگي سياسي انقلاب اسلامي به بررسي دستاوردها، کارکردها، انتظارات؛ و ارائه راهکارهاي لازم براي تقويت و افزايش منزلت و جايگاه نمازجمعه پرداخته است.