خدای پرده پوش
بنا بر صریح روایات اسلامی، پردهپوشی خداوند متعال بسیار گسترده و عمیق است. اگر گفته شود: «پردهپوشی خدا چیست»، پاسخ میدهیم: «پردهپوشی خدا، مخفی نگاه داشتن و آشکار نکردن گناهان بندگان خویش در دنیا و آخرت است».
مقدمه
در میان معارف اسلامی، دعای جوشن کبیر نقش بسیار مهمی در امر خداشناسی دارد؛ تا آنجا که میتوان آن را جامعترین نسخه متنی که معرّف ویژگیها و اوصاف خداوند متعال است، شمرد. در فراز 22 این دعای شریف میخوانیم: «یَا مَنْ أَظْهَرَ الْجَمِیلَ یَا مَنْ سَتَرَ الْقَبِیحَ یَا مَنْ لَمْ یُؤَاخِذْ بِالْجَرِیرَةِ یَا مَنْ لَمْ یَهْتِکِ السِّتْرَ یَا عَظِیمَ الْعَفْوِ یَا حَسَنَ التَّجَاوُزِ یَا وَاسِعَ الْمَغْفِرَةِ یَا بَاسِطَ الْیَدَیْنِ بِالرَّحْمَةِ یَا صَاحِبَ کُلِّ نَجْوَی یَا مُنْتَهَی کُلِّ شَکْوَی؛[1] ای آنکه زیبایی را آشکار نمودی، ای آنکه زشتی را پوشاندی، ای آنکه بر گناه سرزنش نکردی، ای آنکه پردهدری ننمودی، ای که گذشتت بزرگ، ای که نیکو درگذری، ای آمرزشت فراگیر، ای دستت به مهر گشوده، ای شنوای هر راز، ای سرانجام هر شکایت».
این فراز از دعا در روایات متعدد دیگر و با تعابیری نزدیک به همین تعبیر و عمدتاً با برخی اضافات در انتهای آن، در وقایع مختلفی مورد توجه قرار گرفته است. برای مثال علی بن بصیر از امام(علیه السلام) درخواست میکند تا دعایی به او تعلیم دهد که به وسیله این دعا از گناهان محفوظ بماند و خیر دنیا و آخرت در آن جمع باشد. حضرت در پاسخ نامهای برای او نوشت و در انتهای آن، این فراز از دعای جوشن کبیر را برایش مکتوب کرد.[2]
آنچه در این فراز دعای جوشن کبیر مورد توجه ویژه قرار دارد، مسئله «پردهپوشی» خداوند متعال است؛ خدایی که زیباییهای بندگانش را نشر میدهد و آنها را به اخلاق خوب و شایسته معروف میکند، اما زشتیهای آنها را پشت پرده قرار میدهد و از انتشار آنها جلوگیری میکند. این ویژگی مهم، شایسته تبیین و توضیح است و در این نوشتار کوتاه به این مهم خواهیم پرداخت. در ادامه بر همین اساس از چیستی، چرایی و چگونگی پردهپوشی خداوند متعال سخت خواهیم گفت.
1. چیستی پردهپوشی خدا
بنا بر صریح روایات اسلامی، پردهپوشی خداوند متعال بسیار گسترده و عمیق است. اگر گفته شود: «پردهپوشی خدا چیست»، پاسخ میدهیم: «پردهپوشی خدا، مخفی نگاه داشتن و آشکار نکردن گناهان بندگان خویش در دنیا و آخرت است». بر همین اساس پردهپوشی خدا را میتوان در دو مقطع دنیا و آخرت تبیین کرد.
1-1. پردهپوشی در دنیا
امام سجاد(علیه السلام) در دعای 16 صحیفه سجادیه، در بیان بلندی پردهپوشی خداوند متعال در دنیا را چنین توصیف کرده است:
یا إِلَهِی فَلَک الْحَمْدُ فَکمْ مِنْ عَائِبَةٍ سَتَرْتَهَا عَلَیّ فَلَمْ تَفْضَحْنِی، وَ کمْ مِنْ ذَنْبٍ غَطّیتَهُ عَلَیّ فَلَمْ تَشْهَرْنِی، وَ کمْ مِنْ شَائِبَةٍ أَلْمَمْتُ بِهَا فَلَمْ تَهْتِک عَنّی سِتْرَهَا، وَ لَمْ تُقَلّدْنِی مَکرُوهَ شَنَارِهَا، وَ لَمْ تُبْدِ سَوْءَاتِهَا لِمَنْ یلْتَمِسُ مَعَایبِی مِنْ جِیرَتِی، وَ حَسَدَةِ نِعْمَتِک عِنْدِی؛ ای معبود من! شکر و سپاس تو را که چه بسیار عیبم را پوشاندی و رسوایم نکردی و چه فراوان گناهم را پنهان کردی و در گناهان، مشهورم نساختی و چه بسیار زشتیها که انجام دادم و پرده آبرویم را ندریدی و بدیهای آن را بر همسایگان که در جستوجوی عیبهایم هستند و بر حسودانی که تحمل دیدن نعمتهایت را ندارند، آشکار نساختی.
بر اساس روایتی از امام صادق(علیه السلام) ـ که در تفسیر این فراز دعای جوشن کبیر وارد شده است ـ پردهپوشی خدای متعال قبل از روز قیامت، منحصر به پردهپوشی گناهان انسان از سایر انسانها نیست؛ بلکه خدای کریم گناهان مؤمنین را حتی از فرشتگان نیز مستور نگاه میدارد و آبروی آنها را در مقابل ملائکه نیز نمیبرد.[3]
1-2. پردهپوشی در آخرت
در باب پردهپوشی خدا در آخرت نیز روایات متعددی وارد شده است. بر اساس روایت امام صادق(علیه السلام)، کسی که توبه حقیقی میکند؛ خدای متعال در دنیا و آخرت رفتارهای او را پوشیده نگاه میدارد. پوشیدگی دنیا روشن است؛ زیرا مردم خبردار نمیشوند و آبروی او نمیرود، اما در آخرت نیز گناهان او مستور میماند؛ بهگونهای که اولاً فرشتگانی که گناهان او را ثبت کرده بودند، فراموش خواهند کرد؛ ثانیاً اعضای بدن او مأمور میشوند تا در قیامت علیه او شهادت ندهند و رفتارهای زشت او را کتمان کنند و ثالثاً حتی آن بخشی از زمین که روی آن گناه مرتکب شده است، مأمور به کتمان و پردهپوشی خواهند شد. بنابراین وقتی در قیامت به ملاقات خدا میآید، هیچ کسی نیست که درباره گناهانش علیه او شهادت دهد.[4]
صفحات: 1· 2