کدام آثار یومالقیامه برجام؟!
برجام را دو سال است اجرا میکنیم، دو سال هم وقت گذاشتیم و هزینه کردیم تا آن را به دست آوریم، میوههای این باغ را کدام یک از طرفین میچیند؟
همگان پذیرفتهاند و اذعان دارند که مذاکرات هستهای هزینههای زیادی را به کشور تحمیل کرد، این هزینهها، هم مالی بود و هم سیاسی و البته در این مدت که مذاکرات برگزار میشد، هزینههای روانی نیز به افکار عمومی تزریق شد.
پس از آن که توافق هستهای به دست آمد و خبر قطعی آن از سوی آقای روحانی اعلام شد و از آن به عنوان یک دستاورد بزرگ تاریخی برای ایران نام برده شد، مردم نیز که دو سال را در استرس و اضطراب سپری کرده بودند، برای زمان کوتاهی نفس راحتی کشیدند، چون تصور میکردند، موضوع هستهای که از سوی آمریکا و دیگر دشمنان به آن پرداخته میشد پایان یافته و اکنون زمان برنامهریزی برای بهرهبرداری از دستاورد توافق هستهای است.
اما این خرسندی در میان افکار عمومی بسیار کوتاه بود، چراکه علیرغم اجرای کامل تعهدات از سوی ایران، آمریکا خلف وعده کرد و همانگونه که منتقدین میگفتند نمیتوان به ایالات متحده اعتماد کرد، همان شد که پیشبینی میشد.
اما اصرار و تأکید مسئولین و دست اندرکاران مذاکرات هستهای بر موفقیتآمیز بودن توافق ادامه داشت و هنوز هم دارد، چرایی آن را هنوز کسی از مسئولین گرامی مطرح نکرده و دلیل اصرار بر آن را نگفته است، اما اعتراف به شکست درباره موضوع مهم و حساسی همچون هستهای که این همه برای آن سرمایهگذاری و تبلیغ شده، کار دشواری است و جسارت و صداقت زیادی میخواهد. اما اصرار بر راه اشتباه رفته، برای کشور هم زیانبار خواهد بود.
هر چند در چارچوب توافق هستهای و برجام، آمریکا خوابهایی برای ایران دیده است که حتی میتوان آن را به عنوان اقداماتی برای فشار، تحریم و تهدیدات بیشتر علیه کشورمان در پسا برجام دانست که یکی از آنها، چند روز پیش از این، با آشوب و اغتشاش نمایان شد.
اما جناب آقای رئیس جمهور که برجام را دستاورد بزرگی در دوران ریاست خود و حتی تاریخ ایران میداند، تغییری در اعتقاد و نظرش در مضرات برجام ایجاد نشده است و همچنان آثار برجام را برای ایران درخشان و پربار میداند بماند که ایشان به عنوان رئیس جمهور از چه واژهها و کلماتی علیه منتقدین بهره برد و آنها را مورد الطاف خود قرار داد.
جناب رئیس جمهور پس از آنکه ترامپ رئیسجمهور آمریکا با ۴ شرط توافق هستهای را برای ۳ ماه دیگر تمدید کرد، در آیین نهمین جشنواره بینالمللی فارابی گفت؛ «برجام یک آثار دائمی دارد. الی یومالقیامه، که هیچ وقت آثار آن از بین نمیرود و یک آثاری دارد که ممکن است بماند یا نماند.»
خطاب به جناب رئیس جمهور محترم عارضم که، آنهایی که هنوز نتایج و آثار برجام را احساس نمیکنند، اندک و انگشتشمار نیستند، مردمی هستند که آثار برجام اثر معکوس بر زندگی آنها گذاشته چراکه وعدههای داده شده از سوی شما برای گشایشهای اقتصادی محقق نشده، که اگر شده بود بودجهای با آن حال و هوا که درپی افزایش قیمتها برای جبران کسری است، به مجلس ارائه نمیشد.
اعتراضات مردم از جنس معیشت و اقتصاد بود که به حق است، در لا به لای آنها بودند و هنوز هم هستند ویروسهای بیماریزا که علیه بدن سالم نظام اسلامی شورش میکنند تا دشمن را در دستیابی به اهداف خود یاری دهند، آیا برای مطالبات مردم که روز به روز عرصه بر آنها تنگتر میشود، تلاش کارآمدی شده است؟ جنابعالی حتی به سخنان امام جمعه تهران واکنش نشان داده در حالی که او به همان ویروسهای بیماریزا گفته است آشغال!
از این موضوع بگذریم، اما بهتر است دولت محترم فرصت خود را صرف مشکلات مردم کند نه مقابله با یک طلبه!
خوب بود اندکی بیشتر درباره آثار برجامی که «الی یومالقیامه» است توضیح میدادید، کدام آثار برجام تا قیام قیامت خواهد ماند؟ اگر میگویید که «ما در طول این دو سال که در ۲۶ دی ماه سال ۱۳۹۴ اجرایی شد، از آن مدت تاکنون درآمد نفتی و میعانات ما دو برابر شد، ما این پول را گرفتیم. آیا این از بین میرود؟ صدها مورد سرمایه خارجی آوردیم آیا آنها از بین میرود؟ سرمایه خارجی به داخل خاک ایران آمده و به کارخانه، نیروگاه، بندر، لوکوموتیو و هواپیما تبدیل شده است، آیا این آثار از بین میرود؟» این دستاوردهایی که نام بردید، اگر واقعی باشد که اکنون باید هزاران شغل ایجاد کرده باشد، اگر برای دولت محترم ممکن است، آن کارخانهها، نیروگاهها، بنادر و … را به مردم نشان دهید تا باورپذیرتر باشد. اگر کسی بخواهد از دستاوردهای خود دفاع کند نیازمند ارائه چهرهای حقیقی از آن دستاوردها است. البته چند فروند هواپیمای مسافربری کمتر از تعداد انگشتان دست وارد ایران شده است اما آن هواپیماهای اصلی که با بوئینگ و ایرباس قرارداد بسته شده با کارشکنیهای آمریکا زمینگیر شده است.
آنچه به نظر میرسد الی یومالقیامه است، تعهداتی است که ایران با شور و شوق وصف ناپذیری اجرا کرده است و به نظر میرسد باید اجرا کند.
به اروپا هم نمیتوان اعتماد کرد، به آمریکا اعتماد کردید وضعیت برجام اینگونه شد، اروپا هم در حال اجرای برنامههای آمریکا در دل برجام است، اگر از آن به نتیجه برسد، برجامی که به نفع آنها است، ادامه دارد، اگر هم نه، آن که متضرر است ایران است. آیا قرار است دستاوردهای دیگرمان را همچون هستهای بدهیم برود؟
سرمقاله روزنامه سیاست روز به قلم سیاوش کاویانی-24/10/96