معیارهای عزاداری مطلوب در کلام امامین انقلاب
عزاداری و سوگواری هدفمند بر عزیزان از دست رفته، رویکردی طبیعی است که از مهر و محبت سرچشمه میگیرد و از آغاز آفرینش انسان تا به حال رواج داشته و خدای سبحان نیز بر این واکنش طبیعی بشر مهر تأیید زده است
اشاره
عزاداری و سوگواری هدفمند بر عزیزان از دست رفته، رویکردی طبیعی است که از مهر و محبت سرچشمه میگیرد و از آغاز آفرینش انسان تا به حال رواج داشته و خدای سبحان نیز بر این واکنش طبیعی بشر مهر تأیید زده است.[۱] عزاداری برای سیدالشهدا(علیه السلام) نیز از این امر جدا نیست. عزاداری برای امام حسین۷، از بزرگترین مصادیق بزرگداشت شعائر الهی و نشانه محبت و ارادت به ساحت مقدس آن امام است؛ زیرا حادثه کربلا، حماسه جاودانهای است که در اعماق وجود ما اثری عمیق و جاودانه به جای گذاشته است؛ بهگونهای که با شنیدن وقایع آن، قلبها به تپش میافتد، دلها به سوز میآید و چشمها اشکبار میشود. حال این سؤال مطرح میشود که معیارهای عزاداری مطلوب و صحیح کدامند؟ نوشتار پیشرو، این سؤال را از منظر امامین انقلاب، امام خمینی; و امام خامنهای؟مد؟ پاسخ میدهد.
۱. بایستگی عزاداری صحیح
عزاداری، واژهای آیینی و نشاندهنده رفتار و مراسم خاصی است که هنگام وقوع مصیبت، انجام میشود و در قالبها و نمادهای مختلفی، مانند روضه، مرثیه و عزاداری نمود مییابد. بیتردید عزاداری برای امام حسین(علیه السلام)، از شعائر مهم الهی و دینی است و از منظر قرآن، تعظیم شعائر الهی نشانه پرواپیشگی دلهاست: «ذلِكَ وَ مَنْ يُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَى الْقُلُوب».[۲] در روایات فراوانی نیز بر اقامه عزاداری امام حسین(علیه السلام) تأکید شده است؛[۳] چنانکه امام سجاد(علیه السلام) فرموده است: «أَيُّمَا مُؤْمِنٍ دَمَعَتْ عَيْنَاهُ لِقَتْلِ الْحُسَيْنِ بْنِ عَلِيٍّ(علیه السلام) دَمْعَةً- حَتَّى تَسِيلَ عَلَى خَدِّهِ بَوَّأَهُ اللَّهُ بِهَا فِي الْجَنَّةِ غُرَفا؛[۴] هر مؤمنی که چشمانش برای کشته شدن حسین(علیه السلام) گریان شود؛ بهگونهای که اشک بر گونههایش سرازیر شود، خداوند به سبب آن او را در خانههای بهشتی جای دهد که روزگاران درازی در آن به سر برد».
صفحات: 1· 2