رمز و راز شستن اعضای بدن در وضو
نبی مکرمصلیاللهعلیهوآله در معراج وضوگرفتن را فراگرفت و بهاین روش کنونی وضو گرفتند. مسلمانان نیز باید به ایشان تاسی جویند و دست راست خود را به سوی رحمت خداوند دراز کرده و آب جاریشده از سمت راست عرشِ الهی را در حکم استعارهای بداند که خداوند، فقیران و حاجتمندان را دست خالی رد نمیکند.
پس انسان باید با آب رحمت الهی چهره خویش را که از توجه به دنیا آلوده شده، شستشو دهد؛ چرا که با صورت آلوده نمیتوان به عظمت حق نگاه کرد. سپس باید دستها را که همراه و مباشر منیت و خودپرستی انسانند، تا انگشتان بشوید تا فقط نیرو و توانایی الهی باقی بماند: «فلا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ الّا بِاللَّه»؛ چرا که با دستانی که به استقلال نفس، آلودهاند نمیتوان قرآن را لمس کرد.
به هنگام مسح سر لازم است مومن با باقی مانده آب رحمت الهی که آلودگیهای خودپرستی را از دستان خود زدوده است، بزرگی، تکبر، تفاخر و افکار و اندیشههای نادرست را از سر بیرون کند تا لیاقت یابد خداوند دست رحمت خویش را بر سرش بگذارد و او را برکت دهد. سپس مومن باید پای خود را از گناه بازدارد، قدم بر فرق خودخواهیهای خود نهد تا محرم محفل انس شود و لیاقت راهیابی به حریم الهی را به دست آورد.(سرّالصلوه، امام خمینی، ص۴۸)
البته کارکرد وضو برای افراد با درجات مختلف معرفتی، متفاوت است. وضو برای بسیاری از افراد که در زمرة عوام هستند، فقط مقدمه نماز است و برای خواص، عامل پاککننده گناهان و برای اهل معرفت، اسباب صفای روح و باطن و برای ائمه و انبیاء که به بالاترین درجه معرفتی و فناء فیالله رسیدهاند، آمادگی برای رسیدن به مراتب و درجات خاص است.
امام صادق علیهالسلام توصیه میفرماید که انسان به هنگام وضو چنان به سوی آب پیش برود که گویی به رحمت خدا نزدیک میشود؛ چرا که خداوند آب را کلید تقرب به خود و مناجات با خود و راهنمای وصول به آستانش قرار داده است. همچنان که با رحمتش، گناهان بندگان را میزداید، آب نیز آلودگیهای ظاهری را برطرف میسازد
پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله رسیدن آب به هر یک از اعضای وضو را وسیلهای برای رفع گناهان میداند که شخص را مهیا میکند به پیشواز خداوند برود. حضرت میفرماید: هنگامی که نمازگزار اولین تماس را با آب پیدا کرده میکند، شیطان از او دور میشود و خدا دل و زبانش را به حکمت خویش نورانی میکند، وقتی آب را در بینی میکشد، خدا او را از آتش دوزخ امان میدهد و بوی بهشت را نصیبش میسازد.(وسائل الشیعه،ج۱،ص۲۷۸،باب۱۵، از ابواب وضو، ح۱۷) به هنگام قیامت آنگاه که برخی چهرهها سفید و برخی دیگر سیاه میشوند، خداوند وضو گیرنده را سرافراز و روسفید میکند. هنگامی که دستها را میشوید، خدا زنجیرهای جهنم را بر او حرام میکند و به هنگام مسح سر، پلیدیهای ناشی از گناه را از بین میبرد و زمانی که پاها را مسح میکشد، خداوند پاهای او را بر پل صراط نمیلرزاند.
علت واجبشدن شستن برخی اعضا برای وضو
رسول خدا صلیاللهعلیهوآله در مورد علت واجب شدن شستن صورت و ساعد دستها و مسح پاها و سر میفرماید زیرا نمازگزار میخواهد با این اعضا در حضور خالق هستی بایستد.
در روایتی آمده است: شستن دستها که وسیله گرفتن و رد کردن است بدان سبب واجب شده که آدمی با این اعضا التماس میکند و به هنگام درخواست دست میگشاید. دست و صورت از جمله اعضای نمایان بدن انسان هستند که حالت تضرع و زاری، پشیمانی یا خوشحالی در این دو عضو به خوبی آشکار میشود. (وسائل الشیعه، ص۲۲۷، باب ۱۵، ح۱۵)
در وضو، شستن صورت کافی نیست بلکه باید این شستشو با نیت انجام گیرد. بنابراین لازم است که انسان صورت خود را برای اطاعت امر حق و خواندن نماز و تطهیر آن از هر آلودگی و گناه بشوید تا با چهرهای پاک به سوی خدا برود و به سجده درآید. در این حالت است که میتوان به اسرار عبادت پی برد و با فرشتگان ملاقات کرد. انسان باید دستها را بشوید تا با دست پاک به دعا برخیزد، و سر و پا را مسح کند؛ چرا که در نماز، سرش آشکار است و پاهای او رو به سوی قبله قرار دارد. به عبارت دیگر باید از سر تا به قدم پاک باشد تا در پیشگاه حضرت حق بایستد و از مناجات با او لذت برد.(جوادی آملی، اسرار عبادات، ص۲۲)
صفحات: 1· 2