برترين بانوى جهان در كلام ايت الله مكارم شيرازي دامت بركاته
در روايات فراوانى که در منابع معروف اهلسنت آمده، تصريح شده است که فاطمه زهراعلیها السلام افضل زنان جهان بود.
اين سخنى است که پيغمبر اکرمصل الله و علیه و آله آنرا به تعبيرات مختلف بيان فرموده است.
1. در يکجا مىفرمايد: «انّ افضل نساء اهل الجنّة خديجة بنت خويلد، و فاطمة بنت محمّد، و مريم بنت عمران، و آسية بنت مزاحم؛(1) برترين زنان بهشت خديجه دختر خويلد، و فاطمه دختر محمّد، و مريم دختر عمران، و آسيه دختر مزاحم [همسر فرعون]».
2. در حديث ديگرى مىخوانيم پيغمبر اکرمصل الله و علیه و آله در بيمارى وفاتشان هنگامى که بيتابى فاطمهعلیها السلام را مشاهده کردند، فرمودند: «يا فاطمة الا ترضين ان تکوني سيّدة نساءالعالمين، و سيّدة نساء هذه الامّة، و سيّدة نساءالمؤمنين؛(2)
اى فاطمه! آيا راضى نيستى که تو برترين بانوى زنان جهان و بانوى زنان اين امت، و بانوى زنان با ايمان باشى؟». در اينجا افضليت براى فاطمهعلیها السلام به صورت مطلق ذکر شده و نام هيچکس در کنار او مطرح نگرديده است.
3. در حديث ديگرى نيز از حضرت رسول اکرمصل الله و علیه و آله اين معنا به صورت مطلق آمده است؛ در آنهنگام که فاطمهعلیها السلام بيمار شده بود و پيامبرصل الله و علیه و آله اين سخن را به جمعى از اصحاب گفتند، آنها پيشنهاد کردند که از بانوى اسلامعلیها السلام عيادت کنند.
پيامبر برخاستند و با جمعى از ياران به سوى خانه حضرت فاطمهعلیها السلام آمدند؛ بعد از عيادت، از خانه بيرون آمدند و رو به يکديگر کرده و از بيمارى فاطمهعلیها السلام اظهار تأسف مىکردند، پيغمبر اکرمصل الله و علیه و آله رو به آنها کردند و فرمودند: «اما انّها سيّدة النّساء يوم القيامة».(3) بدانيد او بانوى تمام زنان در قيامت است.
4. در تعبير ديگرى که در صحيح بخارى ـ معروفترين منبع احاديث اهلسنّت ـ آمده، از قول عايشه مىخوانيم: روزى فاطمهعلیها السلام نزد پيامبرصل الله و علیه و آله آمد، راه رفتنش درست مانند راه رفتن او بود، پيغمبر اکرمصل الله و علیه و آله فرمود: خوش آمدى دخترم. سپس او را طرف راست و يا چپ خود نشاند، بعد رازى در گوش او گفت، و به دنبال آن فاطمه گريان شد.
من (عايشه) گفتم: چرا گريه مىکنى؟ بار ديگر پيامبرصل الله و علیه و آله راز ديگرى به او گفت، فاطمهعلیها السلام خندان شد. گفتم: من تا امروز شادى که اين چنين با غم نزديک باشد نديده بودم، و از علت آن سؤال کردم. فاطمهعلیها السلام گفت: من سرّ رسولخدا را فاش نمىکنم. و اين مطلب ادامه داشت تا پيامبرصل الله و علیه و آله از دنيا رفت، آنگاه سؤال کردم. گفت: مرتبه اوّل پيامبرصل الله و علیه و آله به من فرمود جبرئيل هرسال يکبار قرآن را بر من عرضه مىداشت، امسال دوبار عرضه داشت، و من فکر مىکنم فقط به اين دليل است که اجل من نزديک شده، و تو اولين کسى خواهى بود که به من ملحق مىشوى من هنگامى که اين سخن را شنيدم گريه کردم.
سپس فرمود: «اما ترضين ان تکوني سيّدة نساء اهلالجنّة و نساءالمؤمنين. آيا تو راضى نمىشوى که بانوى زنان اهل بهشت يا زنان با ايمان باشى؟» هنگامى که اين سخن را شنيدم شاد و خندان شدم.(4)
از بررسى مجموع اين احاديث به خوبى روشن مىشود که اگر در يکجا فاطمهعلیها السلام يکى از چهار زن بزرگ جهان معرفى شده، هيچ منافاتى با اين معنا ندارد که او از ميان آن چهار زن، برترين آنهاست.
شاهد اين سخن، علاوه بر آنچه از لابهلاى احاديث گذشته استفاده مىشد، حديث زير است:
5. در کتاب «ذخائرالعقبى» از ابنعباس از پيغمبر اکرمصل الله و علیه و آله چنين نقل شده است: «اربع نسوة سيّدات سادات عالمهنّ: مريم بنت عمران؛ و آسية بنت مزاحم؛ و خديجة بنت خويلد؛ و فاطمة بنت محمّد، و افضلهنّ فاطمة؛ چهار زن بانوى بانوان جهان خود بودند: مريم دختر عمران، آسيه دختر مزاحم و خديجه دختر خويلد، و فاطمه دختر محمّدصل الله و علیه و آله و از همه آنها برتر، فاطمهعلیها السلام بود».
تعبير به «افضلهنّ» مسايل زيادى را در بر دارد، و بيانگر مقام علمى و تقوا و ايثار و فداکارى و ساير ملکات فاضله است.
روايات فوق، يعنى روايات افضليت فاطمهعلیها السلام، همه اين افتخارات و افزون بر آن را، براى بانوى اسلام حضرت فاطمه زهراعلیها السلام اثبات مىکند.
1- اين حديث در «مستدرک الصحيحين»، جلد 2، صفحه 497 نقل شده و سپس تصريح مىکند که اسناد اين حديث صحيح است.
2- اين حديث نيز در همان کتاب، جلد 3، صفحه 156 نقل شده و باز تصريح مىکند که سند آن صحيح است.
3- حلية الاولياء، جلد 2، صفحه 142 .
4- صحيح بخارى، کتاب بدء الخلق.
منبع: فاطمه علیها السلام برترين بانوي جهان