المراقبات/اعمال شب عيد قربان
از امام صادق عليه السّلام روايت شده كه از پدرانش عليهم السّلام نقل نموده است «امام على عليه السّلام دوست داشت چهار شب در سال خود را فارغ نمايد:
شب اول رجب، شب نيمه شعبان، شب عيد فطر و شب عيد قربان»
ممكن است منظور از فراغت، فراغت براى عبادت در آن با زنده نگه داشتن آن باشد. بلكه بقرينه احاديث مشابه ظاهرا منظور همين است. زنده نگه داشتن آن عبارت از فارغ ساختن نفس، قلب و اعضاى بدن در خدمت به خداوند متعال است، به اين صورت كه دل او در ياد خدا بوده، بدنش مشغول فرمانبردارى و عبادت خدا بوده و در طول شب هيچ چيزى حتى مناجات او را از خداوند غافل ننمايد مگر اين كه مشغول شدن به اين مناجات نيز براى خدا و بخاطر او باشد، كه اين مطلب اولين درجه مراقبت مى باشد.
در شب و روز آن زيارت امام حسين عليه السّلام مستحب است. از امام صادق عليه السّلام روايت شده است: «كسى كه امام حسين عليه السّلام را در يكى از سه شب زيارت كند، خداوند گناهان گذشته و آينده او را مى آمرزد.
راوى پرسيد كدام شب ها؟ فرمودند: شب هاى عيد قربان».
اى بسا پيامبران كه در راه ترويج دين جان باختند. چه تعداد از دوستان خدا كه در راه اعتلاى اسلام مبين كشته نشدند چه حرمتهايى كه هتك نشد، چه اموالى كه غارت نشد، چه دخترانى كه اسير نشدند تا دين خدا ثابت شده و دستورات الهى حاكم گشت. و تو در زمانى متولد شدى كه احتياجى به چنين مجاهدات و مبارزاتى نيست.
دين، روشن، واضح و استوار بوده و تو در كمال آرامش، راحتى، عزت و نعمت بسر مى برى. راه درك معارف بسيار آسان است و بدون اين كه زحمت انديشيدن، گرسنگى و شب زنده دارى را به خود داده يا در اين راه جانت به خطر افتاده يا رنج هجران را تحمل كنى، مى توانى در اين راه قدم گذاشته و از كتاب هاى پيشينيان استفاده كنى. ولى گذشتگان در اين امور گرفتار انواع تلخيها و سختيها شدند.
انصاف بده كه اگر بعد از آماده شدن اين زمينه ها و در زمانى كه اين گونه گرفتاريها و سختيها وجود ندارد باز هم سستى كنى، سزاوار چه رفتار و گفتارى خواهى بود؟ و چه مقدار از نعمتهاى خدا را از بين برده و در چه تجارت پر سودى ضرر كرده اى؟ روزى را بياد آورد كه حقيقت اين حالات ناشايست و كارهاى زيانبار برايت آشكار شده و ببينى كه چه نعمت و كرامتهايى را به ذلت و پستى تبديل نموده و آنگاه قلبت از حسرت تكه تكه شده، افسوس خورده و شيون نمايى. در وقت مهلت به حال خود رحم كرده، فرصت را از دست نداده، از امروز براى فردا آماده شده، بحال خود گريسته و دستگيره اين موسم بزرگ و گرانقدر را بگير. در محل كرامت خدا، همراه پاكان و اولياى خدا به ميهمانى خداوند دعوت شده اى و اگر موفق به رعايت ادب اين مجلس بزرگ و شريف شوى به بالاترين درجه كرامت و سعادت و بالاترين مقامات خواهى رسيد.