عوامل تحکیم خانواده در اسلام
عوامل فراوانی در تحکیم بنیان خانواده و سرزندگی آن مؤثّرند که در ذیل به مهمترین آنها پرداخته شده است:
1) حُسن معاشرت، تضمین تحکیم خانواده
2)حکومت نظم و انضباط در میان اعضای خانواده
3) توجّه به یکسانی در آفرینش
4) همکاری و همدردی
5) مشاوره با یکدیگر
6) وجود عشق، مهر و محبّت میان اعضای خانواده
7) آشنایی کامل اعضای خانواده با حقوق و وظایف خود
اطلاعیه نشست تخصصی آنلاین فرزندآوری
تربیت فرزند/عزاداری در خانه
اگر عزاداری ما محدود به مسجد و هیئت و خیابان ها شود و در خانه هیچ رنگ و بویی از عزا دیده نشود، ممکن است احساس دوگانگی و دورویی شکل گیرد. تا حد ممکن و به اندازه مصلحت به خانه هم رنگ و بوی #عزای_حسینی بدهید. عزای امام حسین کسالت آور و بیمار کننده نیست. بلکه تقویت کننده ی نیروی عشق و ایمان، و حساسیت در برابر بدیهاست.
اگر می توانید یک پرچم سیاه روی دیوار پذیرایی نصب کنید. از انجام کارهایی که منافی عزاداری است خود داری کنید. اما به جای آن هرچه از نواهای محرم را می پسندید پخش کنید. به هر حال تفاوتی را به جهت بزرگداشت مراسم عزای امام در خانه ایجاد کنید. از تعریف کردن قضایای کربلا پرهیز نداشته باشید. اما از شوکه کردن کودکان با بیان چیزهایی که موجب وحشت کودکان می شود بپرهیزید. سعی کنید کلی تر و کودکانه تر بیان کنید. در حضور کودکان از نقد برنامه های عزاداری که مخصوصا موجب جذب کودکان شده، بپرهیزید.
کانال خانواده مهدوی
من یار نامهربانم
گوشیهای موبایل به بچهها توجه میکنند. برای آنها وقت میگذارند. همیشه در دسترس هستند. با بچهها بزرگ میشوند و به آنها محبت میکنند. لحظات خوب و شادی رو برای برایشان فراهم میکنند و…
اگر کسی که حالتان رو خوب میکند و همیشه و در همه لحظات کنارتان باشد به او وابسته نمیشوید؟
دقیقا یکی از علت های مهم وابستگی فرزندتان به گوشی و تبلت همین مسئله به ظاهر ساده است.
همانطور که میدانید وابستگی به گوشی آسیب های فراوانی برای فرزند دلبندتان دارد به همین خاطر سعی کنید، مدت زمان استفاده از گوشی رو تعیین و مدیریت کنید
هرچه با فرزند خود بیشتر انس بگیریم و لحظات خوب و شادی در کنار هم سپری کنیم، به همان اندازه علاقه و محبت فرزند به ما بیشتر و از گوشی و تبلت کمتر میشود?
#تربیت_فرزند
منبع:خانه خوبان
تأثیر دعای پدر و مادر برای آخرت فرزند چقدر است؟
✍️ پاسخ:
✅ بدون شک دعای پدر و مادر برای آخرت انسان نيز موثر خواهد بود و باعث سعادت اخروی انسان میگردد.
? به نظر میرسد کثرت رواياتی که درباره اثر دعای والدين در دنيا وارد شده است اين سوال را پيش آورده است. در حالی که اثرات اصلی اعمال در آخرت ظاهر میشود و اگر اثراتی در دنيا هم دارد برای تشويق افراد به انجام اين افعال خير است.
? امام علی (علیه السلام) میفرمايد: الدنيا مزرعة الآخره دنيا کشتزار آخرت است هر عملی که انسان در اين دنيا انجام دهد و يا ديگران برايش انجام دهند در آخرت اثر آن را خواهد ديد. دعای پدر و مادر باعث خواهد شد که زندگی دينی و حتی مادی انسان در اين دنيا نيکو گردد و اعمال نيکی برای آخرت ذخيره کرده و سعادت آن دنيا نيز به دست آورد.
? در روايت آمده است:
شخصی به امام صادق عليه السلام عرض کرد: «پدرم به حدّی پير و ناتوان شده که او را برای قضای حاجت، حمل میکنم و میبرم. امام صادق عليه السلام فرمود: اگر قدرت داری، خودت اين کار را انجام بده و خودت بر دهان او غذا بگذار تا اين عمل، سپر آتش فردايت باشد [و تو را به بهشت ببرد].
? دعای پدر و مادر در حق فرزند يکی از مهمترين اين عوامل سعادت دنيوی و اخروی است که اثرات فراوانی چه در دنيا و چه در آخرت داد. امام صادق عليه السلام فرمود: سه دعاست که رد نمیشود و يکی، دعای پدر براي فرزندش است، زمانی که به او نيکی کند.
? همانطور که در مقابل اگر کسی موجب نفرين و عقوق والدين قرار گيرد در دنيا و آخرت عقوبتش را میبيند درباره عاق والدين در روايات داريم که بوی بهشت را نمیشنود.
? در مقابل کسی که مهربان به والدين باشد بهشتی خواهد بود: سيد الأبرار يوم القيامه رجل برّ والديه. بهترين نيکوکار در روز قيامت، مردی است که به پدر و مادر خود، نيکی کند.
? امام صادق میفرمايد: روز رستاخيز، چيزی مثل سپر آورده میشود و در بهشت بر سر مؤمن افکنده گردد و او را داخل بهشت میکند و گفته میشود که اين، به سبب نيکی به والدين و خويشان و مؤمنان است.
? پینوشت:
(1). من لا يحضره الفقيه، ابن بابويه، محمد بن على، محقق / مصحح: غفارى، على اكبر، دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم، قم، ۱۴۱۳ قمری، چاپ: دوم، ج ۴ ، ص ۳۹۹
? منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
#تربیت_فرزند
خانه و خانواده قرآنى
در خانهای انگیزه دوستی با قرآن جان میگیرد که:
❶- قرآن فقط در گوشه یک کتابخانه نمانده باشد و دردسترس باشد. همین که اعضای مختلف خانواده بهطور روزانه به قرآن سر بزنند و درحد توان قرآن بخوانند، جایگاه قرآن به کودک و نوجوان هم معرفی میشود.
❷ - شیوه و کیفیت خواندن قرآن در خانه هم مهم است. در خانههایی که صوت قرآن در آنها بلند و تلاوت قاریها پخش میشود، نوای قرآن برای بچهها جذاب میشود.
❸ - در خانههایی که به همت والدین، محل برگزاری جلسات قرآن میشود یا بچهها با بزرگترها به مسجد و جلسه قرآن میروند، دل بچهها برای پذیرش و علاقه بهقرآن آمادهتر میشود. در این جلسهها شاید کودک تا مدتها فقط بازی کند، شنونده باشد و… اما قرآن به مرور اثر خود را میگذارد.
❹- پیشرفتهای معنوی مثل حفظ قرآن هم مانند سایر پیشرفتها به یک خانه آرام و خانوادهای با محبت نیاز دارد. پدر و مادرها هرچه در محبت به هم و گذشت به نفع یکدیگر کوشا باشند، بیشتر توان ساخت چنین خانهای را دارند.
❺- خانهای که در آن حد و مرز و حریم خدا که همان واجبات و حرامهاست رعایت شود و نان حلال در سفره وجود داشته باشد نیمی از راه رسیدن بچهها به انس با قرآن رفته شده است.
❻- تردیدی نیست در خانههایی که دشمنان خدا از راههایی مثل ماهواره و بیاخلاقیها در کمین افراد آن خانه باشند، حفظ قرآن جایی ندارد.
فقط مادر می تواند
شما اگر بچهی خودتان را در خانه تربیت نکردید، یا اگر تارهای فوقالعاده ظریف عواطف او را - که از نخهای ابریشم ظریفتر است - با سرانگشتان خودتان باز نکردید تا دچار عقدهی [عاطفی] نشود، هیچ کس دیگر نمیتواند این کار را بکند؛ نه پدرش، و نه به طریق اولی دیگران؛ فقط کار مادر است. (۱۳۹۰/۱۰/۱۴)
شیوه آموزش مفاهیم قرآنی به کودکان
کودک از طریق تکرار تقلید و اشنایی، آموزه های دینی را #یاد می گیرد که #تقلید در آنها سهم بیشتری دارد.
?برای آنکه فرزندانی با #هویت_دینی مطلوب داشته باشیم?
?ابتدا #والدین باید #اعمال و #رفتار مطلوب دینی داشته و خود عهده دار #عمل به دستورات آن باشند.
? #نوع_رفتار و #عملکرد والدین در موقعیت های گوناگون #مورد_توجه ویژه کودک است و او به طور #غیر_مستقیم آنها را می آموزد #واکنش افراد نسبت به مسائل مذهبی بر کودک تاثیر عمیقی می گذارد و زمینه #گرایش یا #طرد مذهبی در او فراهم می آید.
? #انجام_عبادات در #حضور_فرزند او را #تشنه_همرنگی با آنها می کند.
?تربیت مهدوی(چگونگی شکل گیری هویت دینی در کودکان)، سمیه باغبادی، ص 28
اینگونه برای فرزندان دعا کنیم
یکی از ویژگی هایی که نماد محبت والدین به فرزندان است دعا برای آنها می باشد؛ اما بعضا شاهد بوده ایم که پدر و مادر درخواست های مادی و دنیایی و یا در یک کلام سعادت دنیوی را برای فرزند خویش خواسته اند اما در دعاهای خود توجهی به سعادت اخروی و معنوی فرزندان نداشته اند.
خداوند در قرآن می فرماید: «وَالَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَذُرِّیّاتِنا قُرَّةَ أَعْیُن وَاجْعَلْنا لِلْمُتَّقِینَ إِماما (۱) / و [عبادالرحمان] کسانی اند که می گویند: پروردگارا، به ما از همسران و فرزندانمان آن ده که مایه ی روشنی چشمان [ما] باشد، و ما را پیشوای پرهیزگاران گردان».
با دقت در این آیه می بینیم که یکی از ویژگی های عبادالرحمان و بندگان خوب خداوند این است که از خداوند طلب فرزند و همسری می نمایند که مایه ی چشم روشنی آنها باشد.
منظور از روشن شدن چشم با دیدن زن و فرزند این است که انسان از ناحیه ی آن ها هیچ نگرانی و اضطرابی نداشته باشد و وقتی چشمش به آن ها می افتد دلش شاد گردد.
علاقه ی به همسر و فرزند از ویژگی های فطری انسان است اما در عین حال انسان باید به این ویژگی فطری جهت بخشد.
توجه به سعادتمندی همسر و فرزند از ویژگی های خاص انبیاء الهی بوده است و در قرآن نیز نمونه هایی از این توجه را می بینیم.
به عنوان مثال در رابطه با حضرت ابراهیم علیه السلام اینگونه آمده است که وقتی ایشان با فرزندشان اسماعیل مشغول ساختن خانه ی کعبه بودن دعا کردند و چنین گفتند:
رَبَّنا وَاجْعَلْنا مُسْلِمَیْنِ لَکَ وَمِنْ ذُرِّیَّتِنا أُمَّةً مُسْلِمَةً لَک؛ (۲) پروردگارا، ما را تسلیم [فرمان] خود قرار ده، و از نسل ما امتی که تسلیم فرمانت باشند [پدید آور].
در واقع با این دعا حضرت ابراهیم علیه السلام خواستار نسلی شدند که مطیع اوامر الهی باشد و بدین طریق برای فرزندان خویش دعا می فرمودند.
یکی از ویژگی هایی که نماد محبت والدین به فرزندان است دعا برای آنها می باشد؛ اما بعضا شاهد بوده ایم که پدر و مادر درخواست های مادی و دنیایی و یا در یک کلام سعادت دنیوی را برای فرزند خویش خواسته اند اما در دعاهای خود توجهی به سعادت اخروی و معنوی فرزندان نداشته اند؛ لذا با نظر به قرآن باید والدین به این امر خطیر نیز توجه نمایند و در کنار تلاش برای هدایت و اصلاح فرزندان در دعاهای خود نیز سعادتمندی دنیوی و اخروی آنان را نیز مدنظر قرار دهند.
حضرت ابراهیم حتی زمانی که به مقام امامت نائل شدند باز هم از دعا برای ذریه و فرزندان خویش دست برنداشتند و برای آنها نیز دعا کردند.
یکی از قرارهای معنوی که والدین می توانند خود را مقید کنند که همیشه به آن اهتمام ورزند این است که بعد از هر نماز، دعای خیری برای فرزندان خویش داشته باشند و توفیق بهره های معنوی را از خداوند مهربان برای فرزندانشان خواستار شوند تا ان شاءالله فرزندان نیز مایه ی چشم روشنی آن ها گردند.
پی نوشت ها:
۱. فرقان (۲۵)، ۷۴.
۱. بقره (۲)، ۱۲۸.
خبرگزاری رسمی حوزه
حديث روز؛ از مرگ بد چگونه جلوگيري كنيم
ألسَّلاَمُ عَلَيکِ يَا فَاطِمَة المَعصُومِة، اشْفَعِي لِي فِي الْجَنَّه
رسول اكرم صلى الله عليه و آله :
الصَّدَقَةُ عَلى وَجهِها و َاصطِناعُ المَعروفِ وَ بِرُّ الوالِدَينِ
وَ صِلَةُ الرَّحِمِ تُحَوِّلُ الشِّقاءَ سَعادَةً و َتَزيدُ فِى العُمرِ وَ تَقى مَصارِعَ السُّوءِ؛
صدقه بجا و نيكوكارى و نيكى به پدر و مادر و صله رحم
بدبختى را به خوشبختى تبديل و عمر را زياد و از مرگ بد جلوگيرى مى كند.
نهج الفصاحه ص 549 ، ح 1869