شعارهای جنگ چگونه ساخته شد؟
در هشت سال دفاع مقدس چون استراتژی نظام از زبان امام(ره) صادر میشد، بسیاری از صحبتهای ایشان تبدیل به شعارهای همگانی میشد.شعارهای زمان جنگ را ستاد و یا نهاد خاصی تولید نمیکرد، بلکه اغلب فیالبداهه به وسیله فردی یا رزمندهای در میان جمع و با توجه به مقتضیات خاص زمان و مکان ـ مثل قبل از عملیات یا حین عملیات و یا بعد از پیروزی ـ سر داده میشد و از قضا جاودانه میشد.
بنابراین اغلب شعارهای آن دوران را افرادی از بین خود مردم که دارای نیازهای مشترک و با هم بودند، پدید میآوردند یا لااقل جامعه با میل و طیب خاطر و شعور و بلوغ آنها را تکرار میکرد. پس معمولاً شعار تنها وسیله تبلیغی و رسانه گروهی و همگانی است که مردم به واسطه آن حرفشان را میتوانند به کرسی بنشانند.
به رغم اینکه بسیاری از شعارهای جنگ فیالبداهه و مردمی بود، اما سخنان امام خمینی (ره) در طول جنگ نیز اساس و شالوده خیلی از شعارها میشد و چون استراتژی نظام از زبان امام خمینی(ره) صادر میشد و هدایت انقلاب به دست ایشان بود، برای همین بسیاری از صحبتهای امام (ره) تبدیل به شعارهای همگانی میشد و سپس نهادهای تبلیغی دستاندرکار در تمام جبههها، آن شعار را تیتر کرده و بر پیشانیبندها یا بازوبندها مینوشتند و آن را انتشار میدادند.
توصیه پدرانه رهبرانقلاب به بسیجیان
بیانیه آذر ۶۷ امام خمینی(ره)
رهبر انقلاب: بیانیه آذر ۶۷ امام خمینی(ره) خطاب به تمام بسیجیان است
من همواره به خلوص و صفای بسیجیان غبطه میخورم و از خدا میخواهم تا با بسیجیانم محشور گرداند، چرا که در این دنیا افتخارم این است که خود بسیجیام. من مجدداً به همه ملت بزرگوار ایران و مسئولین عرض میکنم چه در جنگ و چه در صلح بزرگترین سادهاندیشی این است که تصور کنیم جهانخواران خصوصاً امریکا و شوروی از ما و اسلام عزیز دست برداشتهاند.
رهبر معظم انقلاب صبح امروز شنبه 1401/9/5در جمع بسیجیان، بیانیه آذرماه سال ۱۳۶۷ امام خمینی (ره) را خطاب به تمام بسیجیان دانستند
متن بیانیه امام خمینی را باز نشر می کند :
بسم الله الرحمن الرحیم
تشکیل بسیج در نظام جمهوری اسلامی ایران یقیناً از برکات و الطاف جلیۀ خداوند تعالی بود که بر ملت عزیز و انقلاب اسلامی ایران ارزانی شد.
در حوادث گوناگون پس از پیروزی انقلاب خصوصاً جنگ، بودند نهادها و گروههای فراوانی که با ایثار و خلوص و فداکاری و شهادتطلبی، کشور و انقلاب اسلامی را بیمه کردند. ولی حقیقتاً اگر بخواهیم مصداق کاملی از ایثار و خلوص و فداکاری و عشق به ذات مقدس حق و اسلام را ارائه دهیم، چه کسی سزاوارتر از بسیج و بسیجیان خواهند بود! بسیج شجره طیبه و درخت تناور و پرثمری است که شکوفههای آن بوی بهار وصل و طراوت یقین و حدیث عشق می دهد. بسیج مدرسه عشق و مکتب شاهدان و شهیدان گمنامی است که پیروانش بر گلدستههای رفیع آن، اذان شهادت و رشادت سر دادهاند. بسیج میقات پابرهنگان و معراج اندیشه پاک اسلامی است که تربیت یافتگان آن، نام و نشان در گمنامی و بینشانی گرفتهاند. بسیج لشکر مخلص خداست که دفتر تشکل آن را همه مجاهدان از اولین تا آخرین امضا نمودهاند.
من همواره به خلوص و صفای بسیجیان غبطه میخورم و از خدا میخواهم تا با بسیجیانم محشور گرداند، چرا که در این دنیا افتخارم این است که خود بسیجیام. من مجدداً به همه ملت بزرگوار ایران و مسئولین عرض میکنم چه در جنگ و چه در صلح بزرگترین سادهاندیشی این است که تصور کنیم جهانخواران خصوصاً امریکا و شوروی از ما و اسلام عزیز دست برداشتهاند؛ لحظهای نباید از کید دشمنان غافل بمانیم. در نهاد و سرشت امریکا و شوروی کینه و دشمنی با اسلام ناب محمدی ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ موج میزند. باید برای شکستن امواج طوفانها و فتنهها و جلوگیری از سیل آفتها به سلاح پولادین صبر و ایمان مسلح شویم. ملتی که در خط اسلام ناب محمدی ـ صلی الله علیه و آله ـ و مخالف با استکبار و پول پرستی و تحجرگرایی و مقدسنمایی است، باید همه افرادش بسیجی باشند و فنون نظامی و دفاعی لازم را بدانند، چرا که در هنگامه خطر ملتی سربلند و جاوید است که اکثریت آن آمادگی لازم رزمی را داشته باشد.
خلاصه کلام، اگر بر کشوری نوای دلنشین تفکر بسیجی طنین انداز شد، چشم طمع دشمنان و جهانخواران از آن دور خواهد گردید و الاّ هر لحظه باید منتظر حادثه ماند. بسیج باید مثل گذشته و با قدرت و اطمینان خاطر به کار خود ادامه دهد. امروز یکی از ضروریترین تشکلها، بسیج دانشجو و طلبه است. طلاب علوم دینی و دانشجویان دانشگاهها باید با تمام توان خود در مراکزشان از انقلاب و اسلام دفاع کنند و فرزندان بسیجیام در این دو مرکز، پاسدار اصول تغییرناپذیر «نه شرقی و نه غربی» باشند. امروز دانشگاه و حوزه از هر محلی بیشتر به اتحاد و یگانگی احتیاج دارند.
فرزندان انقلاب به هیچ وجه نگذارند ایادی امریکا و شوروی در آن دو محل حساس نفوذ کنند. تنها با بسیج است که این مهم انجام می پذیرد. مسائل اعتقادی بسیجیان به عهده این دو پایگاه علمی است. حوزه علمیه و دانشگاه باید چهارچوبهای اصیل اسلام ناب محمدی را در اختیار تمامی اعضای بسیج قرار دهند. باید بسیجیان جهان اسلام در فکر ایجاد حکومت بزرگ اسلامی باشند و این شدنی است، چرا که بسیج تنها منحصر به ایران اسلامی نیست، باید هستههای مقاومت را در تمامی جهان به وجود آورد و در مقابل شرق و غرب ایستاد. شما در جنگ تحمیلی نشان دادید که با مدیریت صحیح و خوب می توان اسلام را فاتح جهان نمود. شما باید بدانید که کارتان به پایان نرسیده است، انقلاب اسلامی در جهان نیازمند فداکاریهای شماست و مسئولین تنها با پشتوانه شماست که می توانند به تمامی تشنگان حقیقت و صداقت اثبات کنند که بدون امریکا و شوروی می شود به زندگی مسالمتآمیز توأم با صلح و آزادی رسید. حضور شما در صحنه ها موجب می شود که ریشه ضد انقلاب در تمامی ابعاد از بیخ و بن قطع گردد.
من دست یکایک شما پیشگامان رهایی را میبوسم و می دانم که اگر مسئولین نظام اسلامی از شما غافل شوند، به آتش دوزخ الهی خواهند سوخت. بار دیگر تأکید میکنم که غفلت از ایجاد ارتش بیست میلیونی، سقوط در دام دو ابرقدرت جهانی را به دنبال خواهد داشت. من از تمامی بسیجیان خصوصاً از فرماندهان عزیز آن تشکر می کنم و از دعای خیر برای این فرزندان با وفای اسلام غفلت نخواهم نمود. خداوند شهدای عزیز و گمنام بسیج را به نعمت همجواری اهل بیت ـ علیهم السلام ـ متنعم و جانبازان عزیز را شفا و اسرا و مفقودین عزیز را سالماً به اوطانشان بازگرداند و هر روز بر عظمت و شوکت این نهاد مقدس و مردمی که پیروان اسلام عزیز و حضرت بقیة الله الاعظم ـ ارواحنا لمقدمه الفداء ـ هستند بیفزاید. والسلام علیکم و رحمة الله .
۱۳۶۷/۹/۲
روح الله الموسوی الخمینی
امید
📌امید مهمترین ابزار پیشرفت است و دشمن روی این متمرکز شده؛ دشمن از همهی توان دارد استفاده میکند برای القای ناامیدی، برای القای بنبست.
🔹یک جوانی هم که با مسائل دنیا آشنا نیست، گاهی میبینید تحت تأثیر قرار میگیرد، او هم مأیوس میشود؛ وقتی مأیوس شد، کار نمیکند.
🔸پیشرفت احتیاج دارد به امید. دشمن روی امید ملّت ایران متمرکز است. این امکانات گستردهای که دشمن به کار گرفته، این رسانهها، این ماهوارهها، این فضای مجازیِ عجیب و غریب، این تلویزیونهای مزدورِ مأجور، همهی اینها برای این است که این امید را در مردم بکُشند. خوشبختانه امید زنده است ــ حالا من یک اشارهای خواهم کرد ــ امّا میخواهند نگذارند جوانهای ما امیدوار بمانند، نگذارند مسئولین ما امیدوار بمانند؛ اینها حتّی به مسئولین هم طمع دارند که امید را از آنها بگیرند. خب، حالا یک امتدادی هم متأسّفانه در داخل دارند؛ من ناچارم این را بگویم.
آدم دلش نمیخواهد چنین واقعیّتی وجود داشته باشد، امّا هست؛ اینها در داخل امتداد دارند. امتداد آنها هم همین القای یأس، القای ناامیدی که «فایدهای ندارد»، «به جایی نمیرسیم»، «چه کار میخواهیم بکنیم» است؛ از این حرفها میشنوید.
📰در داخل هم فلان روزنامه، فلان فعّالِ فضای مجازی، متأسّفانه از این چیزها دارند؛ اینها هم امتداد آنها هستند.
شاخصِ عمدهی ایرانستیزی یأسآفرینی است، امیدسوزی است، القای ناتوانی است، القای بنبست است؛ اینها شاخصهای ایرانستیزی است.
امام خامنه ای 28/8/1401
سر جاودانگی بسیج و فرهنگ بسیجی
بسیج درخت تنومندی است كه ریشه در اعماق جهادگران دارد. از «بای» بسیج بصیرت و بینایی درون متجلی است كه خود دریایی از معرفت است كه سرچشمه آن معرفت الله كه اعلی المعارف است و در پهنای آن دشمن شناسی و آگاهی و فهم سیاسی عمیقی است كه از فرد بسیجی دژ مستحكم و نفوذ ناپذیری ساخته است در برابر فتنه ها و توطئه های مرموز و پیچیده، و لذا همیشه راست قامت است و پایدار.
هرچند اكسیر بصیرت بسان دُرّ گرانبهایی است كه به بهایی اندك بدست نیاید ولی آنگاه كه بدست آید مسیر حركت را در پهنای زندگی هموار و هموار تر می سازد. چه آنكه مولای بصیرمان امام علی علیه السلام فرمودند: فقد البصر اهون من فقد البصیره. یعنی چشم سر نداشتن راحت تر است از محرومیت چشم و بینایی درون.
سر جاودانگی بسیج و فرهنگ بسیجی
و از «سین» بسیج سخاوت و سعی و تلاشی بی وقفه و بی منت بسیجیانش متجلی است كه اگر همه عالم را به آنان دهند هرگز با شیرینی خدمت به خلق و یك لحظه توفیق دستگیری محرومان و مستضعفان عوض نمی كنند. سخاوت بسیجی جلوه ای دیگر از ایثار و از خود گذشتگی است كه جز در مكتب و مرام بسیجی نمونه و تجسمی عینی برای آن نمی یابید. به راستی چرا هرگاه كارگزاران حكومتی با وجود در اختیار داشتن قدرت و بیت المال، در بحران های گوناگون كم می آورند بیاد این سرمایه و پشتوانه عظیم می افتند؟ و البته چه راحت و سریع، فوق تصورشان نتیجه ای مطلوب می گیرند.
با صلابت و استوار
از «یای» بسیج یاد خدا و یاری و نصرت الهی را می توان فهمید كه اساس كار بسیجی همین حقیقتی است كه بزرگانی همچون امام راحل نسبت به آن غبطه می خوردند و همواره آرزوی هم نفسی و همجواری با بسیجیان مخلص را به رخ می كشیدند. یاد خدا را در تمامی مراحل و بلكه ظاهر و باطن عمل بسیجی به روشنی می توان یافت كه خود جلوه ای دیگر از عمل مومنانه و مخلصانه است كه فقط در مسیر بندگی و معامله با خدا تفسیر و معنی می گردد. و لذا به حكم آیه كریمه: الا بذكر الله تطمئن القلوب، بسیجی عنصری است آرام و بدور از تشویش و تردید و مصون از هر گونه شبهه و اما و اگری كلافه كننده، نیرویی است همیشه آماده و پا در ركاب، نترس و خستگی ناپذیر، با صلابت و استوار
سر جاودانگی بسیج و فرهنگ بسیجی
جهاد و جدیت در راه خدا
اما در «جیم» بسیج؛ دربی از درب های بهشت را می بینید كه تنها به روی خواص بندگان خدا باز گردیده است. جهاد و جدیت در راه خدا، چنانكه اول بسیجی جهان اسلام امیر عدالت و ایمان امام علی علیه السلام در فراز های اول خطبه ۲۷ نهج البلاغه فرمودند: ان الجهاد باب من ابواب الجنه، فتحه الله لخاصه اولیائه. جهاد در راه خدا كه روح بخش زندگی بشر است نه اختصاص به میدان نبرد و رزم نظامی دارد كه ۸ سال دفاع مقدس گویای نقش آفرینی بسیجیان این مرز و بوم بود، بلكه به پهنای وجب به وجب سرزمین های اسلامی و بلكه هر جا كه انسان مظلوم و تحت ظلمی باشد، گستردگی دارد، بسیجی مرز نمی شناسد.
اوج جهاد و جدیتش در مناطق محروم و میان مردمانی است كه با هیچ زندگی می كنند، تفریح و پیك نیك بسیجی به واقع اردوهای جهادی است كه نشانی از جهاد سازندگی روزهای آغازین پیروزی انقلاب دارد كه چه خالصانه و بی منت جریان یافت و متاسفانه به خاطره تبدیل گردید. جهاد بسیجی را در بحران ها و زلزله ها و مناطق سیل زده و هم اكنون در عرصه مبارزه واقعی با كرونا به خوبی می توان نظاره كرد و همچون امام راحل به جهاد و تلاش و همت بلندشان افتخار كرد.
رمز گشایی از كلمه بسیج، از این حیث اهمیت و بلكه در این اوضاع بلبشو و بی ریخت آخرالزمانی ضرورت دارد كه بسیج نه یك سازمان خشك و بی روح نظامی است، بلكه بسیج یك جریان فكری فرهنگ ساز و تمدن آفرین است. نوعی تفكر است كه ریشه در زلال وحی و بعثت و غدیر و عاشورا دارد و لذا جاودان و ماندگار است. بسیج كه دارای ظرفیت فوق العاده خیره كننده بسیج كنندگی آحاد انسان های مومن و انقلابی را در داخل و منطقه و جهان اسلام در برابر توطئه های سخت و ترم دشمنان بشریت دارد به واقع ریشه در منطقی قوی و پاك و الهی دارد كه از آن مكتب و مدرسه ای ساخته است كه آموزه های آن برای بشریت تشنه عدالت و طهارت و معنویت و امنیت، قابل توجه و پر خریدار است.
منبع:پایگاه اطلاع رسانی حوزه
مکتب گمنامان
سالروزتأسيس شجره طيبه بسيج فرصت مناسبي براي بازخواني ارزشهاي اين مكتب انقلابي است. امام خميني رحمه الله با آشنايي عميقي كه به معارف الهي داشتند، در اولين سالهاي پيروزي انقلاب اسلامي، فرمان تشكيل بسيج مستضعفين را صادر فرمودند تا مجمعي از جوانان با اخلاص و متصف به صفات مجاهدان الهي، همواره آماده رزم و گوش به فرمان ولايت فقيه بوده و از ارزشهاي الهي پاسداري كنند. اين بينش عميق با تدبير و دورانديشي براي اين هدف صورت گرفت كه جوانان متدين و مؤمن ميهن اسلامي به عنوان مهمترين سرمايههاي اين كشور، از آسيب رسيدن به انقلاب و نظام جلوگيري كنند. امام راحل در فرازي از پيامهاي خود در عباراتي كوتاه اما پرمحتوا بسيج را چنين توصيف فرمودند: «بسيج شجره طيبه و درخت تناور و پر ثمري است كه شكوفه هاي آن بوي بهار وصل و طراوت يقين و حديث عشق مي دهد، بسيج مدرسه عشق و مكتب شاهدان و شهيدان گمنامي است كه پيروانش بر گلدستههاي رفيع آن، اذان شهادت و رشادت سر دادهاند. بسيج ميقات پابرهنگان معراج انديشه پاك اسلامي است كه تربيتيافتگان آن، نام و نشاني در گمنامي و بينشاني گرفتهاند».
رهبرمعظم انقلاب، امام خامنهاي مدظلهالعالي نيز به تأسي از امام بزرگوار همواره بسيج و بسيجي را ارج نهاده و در موارد زيادي ويژگيهاي بسيجي مورد انتظار الهي را تبيين فرمودهاند كه: «من به بسيجيان عزيز فعّال اين كشور علوي و فاطمي، عرض ميكنم، اميرالمؤمنين(علیه السلام) را الگوي خودتان قرار دهيد كه بهترين و بزرگترين الگو براي بسيجيان مسلمان در همه عالم، عليبن ابيطالب(سلام الله علیه) است